Камп који чува корене

Maja-Bjelogrlic

Камп који чува корене

Домовина се брани лепотом, и чашћу и знањем, написао је познати дечји песник Љубивоје Ршумовић.
Већина ђака српске школа у дијаспори бар једном је прочитала ову песму. Али, на жалост, многи нису имали прилику да прошетају обалом опеваних река, стану испод танке смреке,
загледају се у књиге о којима аутор пише. Тако ни могућност да стекну знање о традицији и култури своје отаџбине и на прави начин је упознају.


Срби, упознајте Србију! То је управо крилатица новог летњег кампа “Миа Патриа” који је основала Маја Бјелогрлић са циљем да се деца из целог света, старости од девет до 16 година упознају са језиком, историјом, традицијом своје Србије.

Учиће како је Вук Стефановић Караџић, поштован од Беча до Москве, реформисао ћирилицу по правилу: пиши као што говориш! Шта је све Вук знао, шта нам је дао и зашто је важно да наставимо тамо где је стао. Ко је био Петар Други Петровић Његош, духовни и световни владар Црне Горе. Зашто је један од највећих српских песника и филозофа, и како је захваљујући њему народ сазнао за јунаштва Милоша Обилића.

Малишанима ће се објаснити колико је важан Свети Сава, оснивач Српске православне цркве, српски манастира на Хиландару, утемељитељ српске писмености. Зашто се за њега каже да је законодавац, књижевник, учитељ, ходочасник, али и заштитник сиротиње и заступник правде.

hotel president

Учитељи ће деци представити још једног законодаваца, војсковођу и јунака Стефана Душана Немањића, најмоћнијег владара 14. века, највећег и најзначајнијег владара свих Јужних Словена, моћног и утицајног цара који је сасвим оправдано још за живота добио надимак Силни. И због чега се и он и други српски владари ословљавају именом Стефан.

Објасниће им се како је у 13. веку уметност у Србији била напреднија од многих делова Европе, да је “Бели анђео” у манастиру Милешева је један од најлепших радова европске уметности средњег века.
Такође, како се поставља софра за Божић, шта значи породица, снага и слога.
И то је само део садржаја.

– Деци желимо да представимо земљу њихових бака и дека, да их уверимо у лепоте домовине и пружимо им могућност да пуним плућима удахну нашу Србију. Желимо да им покажемо зашто треба да буду поносни на своје порекло и своје корене! Чекамо их пуног срца и раширених руку. Камп је оформљен са идејом да деца уче српски језик, да им се приближи ћирилично писмо, да уче историју на предавањима, али и током организованих излета најзначајнијим историјским и споменицима културе – каже за “Вести” Маја Бјелогрлић.

Планиран је обилазак фрушкогорског националног парка уз посете средњовековним српским манастирима, Новом Саду и Петроварадинској тврђави. Посета маузолеју српске краљевске породице, куће краља Петра Карађорђевића, краљевим виноградима, Карађорђевом конаку, Карађорђевој цркви и споменику. И наравно, обилазак српске престонице, али и Авале, Калемегдана, посета Храму Светог Саве, музеју Николе Тесле, Вуковом и Доситејевом музеју, зоолошком врту и многе друге активности.

– Када сам осмишљавала образовни програм за децу, бирала сам пре свега професоре који су предавали мојој деци. То су наставници из државних, основних и средњих школа, чије су педагошке вештине на највишем нивоу. Осим учења и обилазака, организоваћемо и креативне радионице. На тај начин ће деца упознати уметност и традицију наше земље – каже Маја Бјелогрлић.

Покровитељ кампа “Миа Патриа” је њен супруг Драган Бјелогрлић који ће полазницима организовати дружење са српском глумцима и организовати драмске радионице. Оснивач кампа, Маја Бјелогрлић очекује да деца осете припадност својој отаџбини када је боље упознају. Најављује и још много изненађења која очекују малишане из дијаспоре чији родитељи одлуче да их пошаљу на овај двонедељни сусрет са душом Србије.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Leave a Reply