Kamp koji čuva korene

Maja-Bjelogrlic

Kamp koji čuva korene

Category : Aktuelnosti

Domovina se brani lepotom, i čašću i znanjem, napisao je poznati dečji pesnik Ljubivoje Ršumović. Većina đaka srpskih škola u dijaspori bar jednom je pročitala ovu pesmu. Ali, na žalost, mnogi nisu imali priliku da prošetaju obalom opevanih reka, stanu ispod tanke smreke, zagledaju se u knjige o kojima autor piše. Tako ni mogućnost da steknu znanje o tradiciji i kulturi svoje otadžbine i na pravi način je upoznaju.


Srbi, upoznajte Srbiju! To je upravo krilatica novog letnjeg kampa “Mia Patria” koji je osnovala Maja Bjelogrlić sa ciljem da se deca iz celog sveta, starosti od devet do 16 godina upoznaju sa jezikom, istorijom, tradicijom svoje Srbije.

Učiće kako je Vuk Stefanović Karadžić, poštovan od Beča do Moskve, reformisao ćirilicu po pravilu: piši kao što govoriš! Šta je sve Vuk znao, šta nam je dao i zašto je važno da nastavimo tamo gde je stao. Ko je bio Petar Drugi Petrović Njegoš, duhovni i svetovni vladar Crne Gore. Zašto je jedan od najvećih srpskih pesnika i filozofa, i kako je zahvaljujući njemu narod saznao za junaštva Miloša Obilića.

Mališanima će se objasniti koliko je važan Sveti Sava, osnivač Srpske pravoslavne crkve, srpskog manastira na Hilandaru, utemeljitelj srpske pismenosti. Zašto se za njega kaže da je zakonodavac, književnik, učitelj, hodočasnik, ali i zaštitnik sirotinje i zastupnik pravde.
hotel president

Učitelji će deci predstaviti još jednog zakonodavaca, vojskovođu i junaka Stefana Dušana Nemanjića, najmoćnijeg vladara 14. veka, najvećeg i najznačajnijeg vladara svih Južnih Slovena, moćnog i uticajnog cara koji je sasvim opravdano još za života dobio nadimak Silni. I zbog čega se i on i drugi srpski vladari oslovljavaju imenom Stefan.

Objasniće im se kako je u 13. veku umetnost u Srbiji bila naprednija od mnogih delova Evrope, da je “Beli anđeo” u manastiru Mileševa jedan od najlepših radova evropske umetnosti srednjeg veka.
Takođe, kako se postavlja sofra za Božić, šta znači porodica, snaga i sloga.
I to je samo deo sadržaja.

– Deci želimo da predstavimo zemlju njihovih baka i deka, da ih uverimo u lepote domovine i pružimo im mogućnost da punim plućima udahnu našu Srbiju. Želimo da im pokažemo zašto treba da budu ponosni na svoje poreklo i svoje korene! Čekamo ih punog srca i raširenih ruku. Kamp je oformljen sa idejom da deca uče srpski jezik, da im se približi ćirilično pismo, da uče istoriju na predavanjima, ali i tokom organizovanih izleta najznačajnijim istorijskim i spomenicima kulture – kaže za “Vesti” Maja Bjelogrlić.

Planiran je obilazak fruškogorskog nacionalnog parka uz posete srednjovekovnim srpskim manastirima, Novom Sadu i Petrovaradinskoj tvrđavi. Poseta mauzoleju srpske kraljevske porodice, kuće kralja Petra Karađorđevića, kraljevim vinogradima, Karađorđevom konaku, Karađorđevoj crkvi i spomeniku. I naravno, obilazak srpske prestonice, ali i Avale, Kalemegdana, poseta Hramu Svetog Save, muzeju Nikole Tesle, Vukovom i Dositejevom muzeju, zoološkom vrtu i mnoge druge aktivnosti.

– Kada sam osmišljavala obrazovni program za decu, birala sam pre svega profesore koji su predavali mojoj deci. To su nastavnici iz državnih, osnovnih i srednjih škola, čije su pedagoške veštine na najvišem nivou. Osim učenja i obilazaka, organizovaćemo i kreativne radionice. Na taj način će deca upoznati umetnost i tradiciju naše zemlje – kaže Maja Bjelogrlić.

Pokrovitelj kampa “Mia Patria” je njen suprug Dragan Bjelogrlić koji će polaznicima organizovati druženje sa srpskim glumcima i organizovati dramske radionice. Osnivač kampa, Maja Bjelogrlić očekuje da deca osete pripadnost svojoj otadžbini kada je bolje upoznaju. Najavljuje i još mnogo iznenađenja koja očekuju mališane iz dijaspore čiji roditelji odluče da ih pošalju na ovaj dvonedeljni susret sa dušom Srbije.

PROČITAJ VIŠE